Bli sunn er moro

22 August, 2019 Styrketrening

Bli sunn er moro

Å BLI SUNN ER MORO!

Når det er sunt og gøy

Jeg er noen ganger borte å trener i Skien Fritidspark og her om dagen ble jeg sittende å se på et barnelag som trente rett etter meg og ble veldig fascinert av det jeg så. For er det en ting som er helt tydelig når det kommer til barn når de driver med idrett er at det handler verken om den beste teknikken, å gjøre det om til en karriere, eller ha det beste utstyret. De driver med det de gjør fordi de synes det er gøy! Så kanskje er det noe vi voksne kan lære av barna her? 

Hvordan holde ut med treningsplanen

Dersom du har barn selv eller har sett på barn når de driver med idrett så kjenner du kanskje igjen den stikkende følelsen når barnet er ute på banen og ikke får det til. Når du må se skuffelsen i ansiktet på barna, enten du kjenner dem eller ikke. Det er en følelse som stikker i de fleste av oss. Her kommer vi voksne inn på banen om må være litt tøffere å si: “Kom igjen, opp med deg så prøver vi en gang til” og gir heller litt råd på hvordan de kanskje kan gjøre det bedre. Men når det kommer til oss selv på dette området, er vi veldig dårlig. Hva er det som gjør at barn reiser seg opp gang etter gang og prøver igjen, selv om de kanskje vet at dette får jeg ikke til? Når det kommer til trening tror jeg dette er et sted vi voksne er gode til å slippe igjennom på. Vi er nå de barna på banen som ikke fikk det helt til, men siden vi mest sannsynlig ikke har noen voksne rundt oss til å komme med oppmuntrende ord, glemmer vi å gi oss selv de ordene vi ga til barna på banen. Derfor ender vi altfor ofte opp med å slutte. Dette er også noe som blir støttet av treningsstatistikk. Vi kan jo bare se hva som skjer hver januar, hvor en haug av voksne folk skal sette i gang med trening. Så kommer vi til mars - april, og altfor mange av dem som startet har sluttet. Hva er det som gjør at vi ikke klarer å holde ut lenger, mens barn holder ut år etter år? 

Moro = varig

Jeg tror at dersom vi spør et barn om dette vil vi få til svar at dette er noe de synes er gøy, derfor fortsetter de. De tenker ikke på at det må være det beste av det ene eller andre, at det må slå ut riktig på klokken eller at de ikke scoret nok mål. De blir med fordi de synes det er moro! Og når noe er moro er det mye enklere å overse skuffelsen over at du ikke fikk det til akkurat nå og prøve igjen i morgen! 

Dette er noe vi voksne trolig feiler på ganske ofte. Vi gjør det ikke fordi vi synes det er gøy og vi legger det ofte opp altfor hardt, spesielt når det kommer til trening. Først når det er hardt, smertefullt og vanskelig, da har du gjort en god jobb - om du fikk det til. Men for de aller fleste er dette en dårlig oppskrift på langvarig resultater for på sikt vil dette neppe funke. Så om du ønsker å gjøre noe i det lange løp og faktisk gjennomføre en livsstilsendring, bør  du kanskje starte i en helt annen ende og spørre deg selv:  

1. Hva synes du er gøy? Kanskje ligger det noen hint i barndommen.  Hva synes du var gøy når du var liten? Hva kunne du drive med i timevis? 

 2. Hvem liker du å gjøre det sammen med? 

Det er ingenting som er bedre om du finner noe du synes er kjempegøy å gjøre og du kan gjøre det sammen med noen. Her vil du kanskje også kunne slå to fluer i en smekk og få litt etterlengtet tid med venner, familie eller din bedre halvdel, som det i en hektisk hverdag ikke alltid er rom til. Kanskje om du starter i denne enden vil det være langt enklere å gjennomføre, selv på de dagene du synes det er litt tøft å komme i gang. På denne måten vil du unngå å gjøre noe du i utgangspunktet ikke er interessert i og synes det er kjedelig hele veien. 

Tipset i dag er altså å gjøre det enklere for deg selv. Start med noe du synes er gøy, så kan du heller la det spire og vokse ut i noe annet frem i tid. Kanskje vil du avansere, endre eller oppdage at ting du i utgangspunktet verken trodde var moro eller noe du kunne mestre er akkurat det som får deg til å føle deg bedre og gir deg den motivasjonen du trenger for å fortsette. Men akkurat nå start med noe som er gøy.