En av de tingene som kan være vanskeligst når man skal endre livsstil, blant annet når man skal ned i vekt, bli sunnere eller sette i gang med trening, er å vite hvordan man skal starte. Altfor mange gjør den feilen at de setter i gang for hardt, spesielt gjelder dette trening for nybegynnere, eller de som ikke har trent på lang tid. Mange tror at man må ha minimum en times trening for å få noe effekt. Kanskje er dette fordi man tidligere hørte at man måtte trene en time før vi startet å forbrenne fett, eller fordi det er det man ser trenings-profilene i sosiale medier gjør. Man tror gjerne også man må på et treningsstudio for å trene styrketrening optimalt og spise helt rent eller kutte flere matvarer helt for å få noe effekt. Mest sannsynlig spiller sosiale medier inn på hvorfor vi tror dette, eller medier generelt. Men sannheten er jo at dette ikke stemmer. Faktisk er det slik at når det kommer til trening og kosthold, ar det ikke nødvendigvis slik at jo mer, jo bedre. Veldig ofte kan det faktisk ha en motsatt effekt - noe som er viktig å tenke på dersom man ønsker en varig livsstilsendring.
La oss ta sosiale medier som et eksempel. Kanskje sammenligner man seg med folk i disse plattformene? Her finner vi ofte profiler som trener 1,5 time 5-6 ganger i uken. De trener beinhardt, ser flotte ut og kanskje man til og med ønsker å få like resultater som de har. Dette resulterer i at man begynner på det samme løpet som dem, uten å ta høyde for at din hverdag kanskje - og mest sannsynlig, ser helt annerledes ut enn deres.
La oss ta toppidrettsutøvere som et annet eksempel, selv om de ofte har flere og lengre økter enn hva jeg beskrev over. For at de skal oppnå noe resultat krever det veldig mye trening, men de har også mange restitusjonsøkter hvor de har en lavere intensitet. I tillegg til det er hvile helt essensielt og prioriteres like strengt inn i treningsplanen som trening og riktig mat. Dette er nemlig den eneste måten kroppen kan få mulighet til å hente seg inn igjen og dermed få maksimalt resultat av treningen. I en vanlig hverdag er det jo ikke slik at folk flest har tid til å restituere en hel dag eller flere timer i strekk. Veldig ofte har man barn man skal ta vare på, et hus man skal rydde og vaske, det er fritidsaktiviteter til ungene som må følges opp og kjøre rundt til, det er dugnadsarbeid og selvfølgelig jobb. Det er heller ikke slik at det er en selvfølge å få den søvnen man trenger. I en vanlig hverdag med jobb og barn er man kanskje på farten hele tiden og er heldig dersom man får skvise inn en times trening innimellom alle gjøremålene. Kanskje er du en av dem som har blitt inspirert av treningsentusiastene i sosiale medier og ønsker å få de samme resultatene som dem. Dermed, om du har litt ekstra tid - får du til 1 times trening så mye som 5 dager i uken - og på disse øktene kjører du hardt. Det er jo tross alt dette man ser på de ulike treningsprofilene at vi skal gjøre. På sikt merker man derimot at man bare blir mer og mer sliten. Hvorfor? Trolig som følge av to faktorer. 1. Du har ikke nok restitusjon til å kunne kjøre det løpet og 2. Du har kanskje heller ikke fått i deg den maten du skal underveis.
Det er kanskje en gledelig nyhet å høre at du kan få like god effekt - eller bedre effekt dersom du trener smartere, på kortere tid. Nå er det viktig å understreke at hovedproblemet i samfunnet ikke er at vi blir overtrent, for det er virkelig ikke fakta og det skal ganske mye til. Men, det er at mange kanskje dropper treningen fordi de tror det krever lange økter, 5 ganger i uken for å få noe resultat. Eller at man setter i gang for hardt og dermed ender opp med å bli skadet eller utslitt og som resultat av det - slutte. Derfor en det en viktig nøkkel å kunne trene smart slik at du faktisk får effekt av det du gjør og gjøre treningen om til en del av din livsstil.
Det man ofte glemmer er at trening i seg selv er negativt for kroppen. Når vi trener bryter vi ned kroppen. Og for å bygge kroppen opp igjen må vi har nok restitusjon og næring. Det er denne oppbygginsfasen som er helsemessig veldig bra for oss. Hver gang vi bryter musklaturen ned, må vi bygge den opp igjen litt sterkere enn den var - slik at den er rustet for en ny økt. For å få maksimal helseeffekt er det også viktig å komme opp i makspuls i noen av treningsøktene dine. Dette for å styrke hjertet vårt og dermed forebygge sykdommer i forhold til dette. I tillegg vil en kombinasjon av økt muskelmasse og makspuls 1-2 ganger i uken være et av de beste utgangspunktene for økt forbrenning . Det er altså ikke nødvendigvis sånn at man skal strebe etter å trene så veldig mye, det handler mye mer om å trene smart.
Så til slutt er et viktig aspekt for å trene smart tiden vi bruker på det. Det er ingenting i veien for å trene en time eller mer, om du har tid! Om du derimot ikke har tid til det viser forskning at 20 minutter med effektiv trening 4 ganger i uken kan være nok for å oppnå de resultatene du ønsker. Til tross for at du bruker lite tid, vil du oppnå optimale helseresultater - både i form av fettforbrenning og forebygge mot sykdom og skader. Dette er det viktig at du husker på når du skal sette i gang med en livsstilsendring. Kanskje gjør det at det blir litt enklere å få til i en hektisk hverdag. En skikkelig god nyhet, med andre ord.
Bli medlem i dag og få 30 dager gratis tilgang til treningsvideoer, treningsprogrammer, matplaner og mye mer!