Hvordan Kvinner Kan Sette Treningsmål

10 Februar, 2021 Styrketrening

Hvordan Kvinner Kan Sette Treningsmål

Alle ønsker å bli bedre, sunnere og mer produktive, men mange vet for lite om hvordan de skal sette et treningsmål. Det er mange motstridende råd på nettet fra alle slags fagpersoner og entusiaster, noe som gjør det vanskelig å bestemme hvem du skal ta råd fra.

Det kan kanskje føles som den eneste løsningen til å bli fit, er å følge et strengt og tidskrevende regime. Vi har sett på virkelige mennesker, psykologi og personlig erfaring og samlet noen tips som vi har brukt gang på gang.

Slik kan du sette, jobbe mot og oppnå dine treningsmål, uansett hva de måtte være.

Hva er dine helsemål og hvorfor?

Så, hva er gode treningsmål? Å finne ut hvorfor du skal løpe, løfte vekter eller registrere deg til flere online klasser, er et av de beste tipsene for å sikre at du holder deg motivert. Vi har alle ulike grunner til hvorfor vi ønsker å nå et mål. Det er nettopp ditt hvorfor som vil hjelpe deg å gjennomføre på de dagene du ikke har lyst eller bare føler deg umotivert.

Når de litt mer utfordrende periodene kommer, kan det være greit å minne seg selv på at du trener mot et arrangement, for å få bedre helse, økt livskvalitet - for deg selv, også for de du er glad i - eller fordi målet ditt kun er å se hva du kan oppnå. Ved å sette seg et konkret mål vil du ha større sannsynlighet for å oppnå viktige milepæler på din reise, legge inn større innsats og du vil ha en mye større sannsynlighet for å lykkes.

Mål vi ofte ser hos kvinner

Våre mål er personlige for oss, og målene kan variere fra å forbedre kostholdet ditt, oppnå et spesifikt treningsmål eller bedre ditt generelle velvære i hverdagen. Her er noen eksempler på hva vi ofte ser kan være treningsmål for kvinner:

  • Hold deg hydrert: Dette forbedrer huden, konsentrasjonen og fordøyelsessystemet
  • Begynn å meditere: Hjelper til med stressmestring og reduserer angst
  • Løp 5 km: Vil forbedre kardiovaskulærsystemet og hjertehelsen
  • Bli sterkere: Fremmer styrke, ledd og muskler mens du stabiliserer blodsukkeret
  • Bli mer fleksibel: Perfekt for yoga og mindfullness, forbedring av kroppsholdning og redusert kroppsspenning
  • Gå ned i vekt: Kan forbedre hjerte ditt, generell helse og velvære

Sikt etter noe målbart

Mens mange av våre mål har veldig subjektive utfall som for eksempel å forbedre humøret vårt og motivere oss, er det lurt å ta høyde for at du gjøre målet, målbart. Å føle seg bedre og øke selvtilliten underveis er et veldig verdifullt biprodukt av å jobbe mot målene dine, men for å komme til hovedmålet hjelper det at du har gjort målet målbart, slik at du kan følge med på hvordan du ligger an underveis.

Dette kan bety å sette av 10 minutter om dagen for å meditere eller gjøre minst 5 maksimale reps under en styrketrening for å maksimerer innsatsen. Dette hindrer oss i å si 'Jeg trenger ikke i dag', eller 'Jeg føler meg allerede bra og trenger ikke å gå på pilates.' Det hjelper til å holde oss motivert, se fremover og vil holde deg ansvarlig for innsatsen du legger inn når du vet at du kan gjøre mer.

Først må du gjøre det oppnåelig

En viktig ting å huske på når du lager og arbeider mot et spesifikt mål er å sørge for at det er oppnåelig, i det minste i begynnelsen. Ikke start for hardt - dette betyr at hvis du aldri har vært ute å løpt før, kan det hende at det å bli med på et halvmaraton, ikke nødvendigvi er det beste treningsmålet for deg. Dette betyr ikke at du ikke er i stand til å gjennomføre et halvmaraton, eller at du ikke vil være det i fremtiden, men start først med å prøve deg på et 5 km løp.

Å sette realistiske mål gjør at du med høyere sannsynlighet vil nå målene og holder deg motivert til å gjennomføre underveis og oppnå mer. Å oppnå målet du satte deg er en utrolig følelse, så nyt reisen og de små gevinstene du oppnår hver uke underveis. Dersom du hele tiden har delmål og små seire underveis vil du det være med på å gjøre deg bedre og lykkeligere i det lange løp. 

Forstå hvert trinn i reisen din

Når du først skisserer hva du vil oppnå, kan det virke som en skremmende oppgave. Men å bryte ned reisen din og plukke fra hverandre prosessen, kan få deg til å føle deg mer forberedt mentalt. Å lage et personlig målark gir deg også en plan å jobbe med.

Lag et mål

For mange mennesker betyr dette å starte i det små og bygge opp nivået og hva de er i stand til. La oss, som et eksempel, si at målet ditt er å svømme bedre og raskere. Se først hvor mye du kan gjøre på en økt. Noter tiden din, hvor mange lengder du gjorde, innsatsnivå og hvordan du følte økten gikk. Dette vil være ditt utgangspunkt.

Loggfør underveis

Når du jobber mot målet ditt, vil du naturligvis forbedre deg og bli bedre. Du kan øke tid, repetisjoner eller vekt på treningsøktene dine, noe som naturlig vil skje når du blir sterkere og får bedrer kondisjonen. Du registrere dette ved å skrive statistikk og innsatsnivå i dagboken din, noe som videre kan gi deg en ide om hva du kan oppnå i løpet av de neste ukene på reisen din

Planlegg i pauser og hvile

Det kan være veldig fristende å sette hårete mål og kaste deg inn med all din tid og kraft for å oppnå dem. Imidlertid er en viktig komponent for å forbedre treningen din å planlegge inn hviledagene. Vi anbefaler at du  inkluderer å ta hensyn til helligdager og sosiale arrangementer ettersom den nye livsstilen din også må passe inn i livet ditt. 

Ta høyde for syklusen

Nå en kvinne skal sette seg mål rundt trening og/eller kosthold er det viktig å nevne syklusen. Altfor mange glemmer at denne vil spille inn på resultatet i perioder og dermed bør tas høyde for.  Vi anbefaler å kjøre litt roligere økter rundt syklus, passer på å få i deg nok mat og viktigst av alt - ikke gå på vekten disse dagene! De fleste vil gå opp 1-3 kg i perioden sin.  Dette vil gjøre det enklere å holde seg til planen, du slipper å bli skuffet om du plutselig orket mindre på trening, veide mer på vekten eller plutselig fikk problemet med å holde deg til matplanen. 

Gjør det spennende for deg

For at du med størst sannsynlighet skal lykkes, må du trives med det du gjør. Dersom målet ditt handler om å gå ned i vekt, starte med trening eller blir god i en ting, er det viktig at du legger til rette for at du trives med det. Implementer derfor sunn mat du kan glede deg til, eller trening som er lystbetont. Det kan selvsagt hende du ikke synes alt du må gjøre på reisen til målet er like spennende og morsomt, men legg inn noe så veien blir så enkel som mulig og du med større sannsynlighet lykkes.

På vei mot målstreken

Øyeblikket du har jobbet mot, i siste fase. Ofte er det her du må legge inn alt du har. Hvis reisen hittil har vært gjennomført bra, du har holdt deg på sporet og vært smart med hviledagene dine, bør du være på vei til målstreken. Dersom du hadde som mål å gjennomføre et løp eller et arrangement må du være forberedt, godt uthvilt og ha nok energi , slik at du kan gi alt du har. Dersom målet ditt innebar vekttap eller bare starte opp med trening, er det nå du må legge sammen alt du har lært på veien og gjøre det om til en livsstil slik at jobben du har lagt inn ikke er forgjeves. 

For å finne ut mer om hvordan du setter deg treningsmål og råd om å bli en bedre deg, kan du gå til YouCanShape-bloggen for å finne ut mer. Eller ta en titt på vår 30-dagers gratis prøveversjon for å starte helse- og velværereisen din i dag.