Viktigheten Av Mindfulness I En Sunn Livsstil

19 Februar, 2021 Sunn livsstil

Viktigheten Av Mindfulness I En Sunn Livsstil

Det er mye snakk om mindfulness, men hva er det egentlig og hvordan kan det hjelpe deg til en sunnere livsstil? Det er mange forskjellige måter du kan praktisere mindfulness og det er mange muligheter til hvordan du kan legge det inn i hverdagen. Det trenger ikke å være en stor livsstilsendring og du vil merke at bare litt mindfulness vil gjøre en stor forskjell i livet ditt. 

Denne aktiviteten kan ha en rekke positive effekter både for det fysiske og mentale velvære ditt ved å fremmer en sunn livsstil, mindfulness kan til og med gi deg en boost på treningen din! En fin sliping av tankene, fokuset og frigjøring av tankemønsteret, vil gjøre at du i stedet putter energien din på det som virkelig betyr noe for deg! Dette kan gjøre at å trene til et maraton, mot et mål eller motivere deg selv til en hard treningsøkt, blir litt enklere. Alle øvelsene vi har foreslått i dette blogginnlegget kan du enkelt starte med i dag.

Hva er Mindfulness? 

Mindfulness kan komme i mange ulike former, men i hovedsak handler det om å være tilstede i nuet å kjenne etter dine egne følelser og tanker. Det er altfor enkelt å bli stående fast i tanker om alle forpliktelsene vi har, alt vi må gjøre, tanker om fortiden eller hva vi må gjøre i fremtiden. 

Praktisere guidet mindfulness betyr at du blir bevisst på alle disse tankene og følelsene og bringer tilbake oppmerksomheten på det som er rundt deg, her og nå. Dette kan være at du fokuserer på pusten, får tankene tilbake i fokus, istedenfor å la dem vandre avgårde eller bare kjennet etter hva som er rundt deg, hva du kjenner, lukter og ser. 

Hva Kan Mindfulness Gjøre? 

Selv om det kanskje ikke virker sånn i starten, kan små og enkle mindfulness teknikker som du legger til i hverdagen gjøre en overraskende stor forskjell i livet ditt. Dette kan være alt fra fysisk helse, mental styrke og velvære, lykke og positiv selvoppfatning.

Her er noen av punktene mindfulness kan adressere og redusere:

 • Irritabilitet
 • Dårlig søvn
 • Være kritisk til deg selv og andre
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Hudproblemer og utslett
 • Migrene og hodepine

Det er også verdt å vurdere at disse relativt subjektive fordelene kan gjøre deg i stand til å gjøre mer i løpet av dagen, som følge av at du har redusert stressnivået i kroppen og kommet i kontakt igjen med din egen kropp og ditt eget sinn. Når du har gjort disse øvelsene og stressnivået og symptomene som følge av stress har begynt å forsvinne, kan du forvente deg:

 • Mer tilstedeværelse og fokus
 • Mindre angst
 • Redusert blodtrykk og puls
 • Bedre oppfatning og mulighet til å fokusere
 • Føle deg mer rolig

Hvorfor Praktisere Mindfulness, Hva er Fordelene? 

Inkludere mindfulness som en del av hverdagen din, kan ha mange direkte og indirekte effekter på sinn og kropp, som er hovedgrunnen til hvorfor så mange av oss kunne hatt store fordeler av å praktisere det. Det direkte resultatet av å redusere stresset er et lavere og mer stabilt blodtrykk. Du kan også oppleve at utslett forsvinner eller at du får langt færre migreneanfall og mindre hodepine. 

De indirekte effektene er kanskje litt mer subtile, men absolutt ikke mindre signifikante. Mindfulness kan blant annet hjelpe deg med å tenke mer positivt og adressere vonde tankemønster ved å gjøre deg bevisst på dem, for å nevne en av mange fordeler. 

Kontrollere KroppsVekten

Har du noen gang følt ekstremt cravings, selv om du akkurat har spist? Dersom dette sjeldent skjer, er det ikke så stort problem. Men, for mange skjer dette så ofte som hver dag, å da blir det også et problem. Selv om vi vet at hva du spiser og mengden mat du spiser har den aller største påvirkningen på cravings og overspising, har også følelser en stor påvirkning på matvarevalg og mengde mat du spiser. 

Praktisere mindfulness leder ofte til at du får bedre kontroll på mengde mat du spiser og om du spiser på følelser. Dette fører til at du får mye mer kontroll på matinntaket ditt og som følge av det, kontroll på kroppsvekten. 

Sov Bedre

Endelig er det tid for senga. Du stuper ned i senga, trøtt og klar for å sovne. Men plutselig dukker to-do listen opp, alle bekymringene og det evige tankekjøret. Du blir liggende lenge - lite søvn i natt også. Kan du relatere? Vel, du er ikke alene. Mer enn halvparten av verdens voksne befolkning sier de sliter med for lite søvn!

Nok søvn er viktig for optimal hjernefunksjon og gir kroppen din nok hvile slik at du er rustet for en ny dag. Derfor, om du får for lite søvn vil du trolig føle deg sliten, mindre produktiv og generelt uvel, samtidig som det også kan føre til mer alvorlige konsekvenser. Det har vist seg at å praktisere mindfulness over en periode vil hjelpe mot dårlig søvn mønster. Dersom du gjør mindfulness på kvelden før sengetid, vil du trolig falle i dyp søvn mye raskere enn du vanligvis gjør. 

Stress Ned

I dag er stress en av de største folkehelseproblemene vi har og konsekvensene av stress kan være alvorlig. Vi vet at stress øker kortisolnivået i kroppen, noe som er greit dersom det skjer innimellom og når det skal skje, men problemet starter når disse kortisolnivåene konstant er forhøyet som følge av kronisk stress.

Dette skaper en inflammasjon i kroppen som igjen fører til høyt blodtrykk, hjerte sykdom, “foggy brain”, depresjon, angst og utmattelse - bare for å nevne noen. Derfor er det ekstremt viktig å redusere stressnivåene! Dessverre er det for mange langt lettere sagt enn gjort. Mindfulness er et veldig bra verktøy for å redusere angst og stress.

Kan Redusere Blodtrykket

1,1 milliarder mennesker har høyt blodtrykk på verdensbasis, og vi vet at konsekvensene av for høyt blodtrykk over en lang periode, i verste fall kan være fatale. Mindfulness kan redusere signalene kroppen sender som et resultat av stress og dermed også redusere blodtrykket. Så når du føler deg stresset, pust og fokuser innover! 

Hvordan Inkludere Mindfulness i Livet

Du må ikke sette av lang tid til meditasjon i et stille rom, for å gjøre mindfulness. Disse øvelsene kan du fint legge til i mange ulike arenaer i livet ditt. Fra mindful gåtur, spising, male eller puste og gå innover i tankene dine. Du kan ha en rask ett-minutts øvelse for å komme tilbake til senter gjennom dagen, eller før du skal trene for å komme i rett stemning. 

Noen liker å sette av 10 minutter før de skal legge seg med mindfulness helt i ro, mens andre liker å ta et minutt eller to i gjennom dagen, når de trenger det, slik at de får gjort sine daglige mindfulness øvelser. Et tips kan være å prøve litt forskjellige øvelser, tidspunkt og metoder for å finne ut av hva som passer deg best, samtidig som du kjenner alle de subtile forandringene som dukker opp som følge av at du har inkludert mindfulness som en del av din hverdag eller uke. 

Finne ut hva som passer best for deg, er nøkkelen til å få det til en varig vane, så ikke vær redd for å prøve forskjellige teknikker og metoder. Når du har funnet noe du liker, vil du mye enklere gjøre det til en permanent vane og du vil dra nytte av alle fordelene det er ved å praktisere mindfulness. Her er noen øvelser, som også passer perfekt for nybegynnere: 

Legg Merke til Omgivelsene

Sitt komfortabelt, pust dypt og konsentrer deg om lydene du hører, setet under deg og sansene dine. Legg merket til følelsene som dukker opp og la dem vandre fra den ene til neste. Legg også merke til det som er rundt deg i øyeblikket.

Dersom tankene begynner å vandre er dette helt greit. Mindful bevissthet handler bare om å sakte ta tankene dine tilbake til pusten, før du gradvis blir mer bevisst på omgivelsene dine igjen. 

Spis Mindfull

Når du spiser et måltid, eller du kan til og med prøve med en liten sjokoladebit, fjern alle forstyrrelser og spis med en intensjon. Dette vil roe ned tankene og opplevelsen av det hele, slik at du kan konsentrere deg om smaken og nyte maten og sunne mat vaner mer ved å være med til stede i nuet.

Emosjonell bevissthet

Denne øvelsen handler om å blir mer klar over følelsene du opplever. Men, nøkkelen er at du ikke skal dømme noen av følelsene som dukker opp, du skal bare observere dem. Du kan gi følelsene som dukker opp navn, som “irritasjon” eller  “glede”, som eksempel, dette kan hjelpe oss å jobbe mellom dem og la dem gå.

Ved å gjøre dette, vil du oppleve at du kan skille deg fra følelsen du opplever som igjen kan føre  at du ikke blir stående fast i følelsen.

Dersom du vil lese mer om viktigheten av mindfulness og hvordan du kan få en sunn livsstil, besøk bloggen vår, eller kontakt oss for å finne ut mer. Om du vil få en bedre livsstil kan du få 30 dager gratis prøveperiode, ved å starte i dag!