Gått opp i vekt i sommer? Se her..

5 August, 2018 Sunn livsstil

Gått opp i vekt i sommer? Se her..

Veldig mange er bekymret, redde og føler en form for angst før ferie og høytid.  «Hvordan skal jeg klare å la være å spise den maten som blir servert?» «Hvordan skal jeg klare å unngå vektoppgang, nå som jeg har strevd så mye for å gå ned?». Kjenner du deg igjen? 

For veldig mange er ferien nå over og rutinene skal på plass igjen. Av erfaring vet vi at det nå sitter mange der ute som har dårlig samvittighet for kiloene de har lagt på seg, det er vanskelig å komme i gang igjen. Man gruer seg fordi man føler man har kastet bort noe. Er du en av dem? Vær så snill, les dette: 

Samtidig som vi bekymrer seg for alt det vi skrev over før ferier og høytider, vil vi selvfølgelig også feire og nyte. Vi vil derfor du nå skal se det fra et litt annet perspektiv. 

La oss si at du nå er blitt 95 år og er havnet på aldershjem. «Endelig» har du kommet til et punkt hvor du har sluttet å bry deg om hva andre sier. Hva trur du selv du vil angre på? Trur du at det du vil si til deg selv er: «Å, søren at jeg ikke hadde litt mer viljestyrke og lot være å spise all den isen, sommerferien i 2018. Den sommeren som var så varm og fin. Søren at jeg ikke var flinkere til å bruke tiden min på trening og følge en diett, så jeg ikke gikk opp de 2-4 kg. Søren at jeg ikke fulgte litt mer med på vekten og fokuserte på alt jeg ikke var fornøyd med".

Eller trur du at du vil tenke. «Søren, hvorfor nøt jeg ikke mer av høytidene og feriene. Når jeg endelig hadde tid til å være med familie og venner. Familien og vennene som du nå som 95 åring, har mistet mange av. Som også har blitt eldre. Som tiden sammen med, er historie. Hvorfor brukte jeg ikke mer av tiden min på å nyte livet, leve og le med de jeg var aller mest glad i?  Hvorfor kastet jeg det bort på å ikke være fornøyd? Hvorfor brukte jeg så mye av min verdifulle tid på å være redd, misfornøyd, streng med meg selv, så opptatt av alt som var «riktig» og la maten kontrollere livet mitt? Hvorfor levde jeg ikke bare til det fulle når jeg hadde tiden? 

Hvorfor sier vi dette? Fordi god helse handler ikke bare om vekt. Det handler om livskvalitet. Og for at du skal få optimal livskvalitet må du leve, nyte og le. Du må bruke tiden på det som gjør DEG godt. Mesteparten av tiden vår går til gjøremål. Tid er det mest verdifulle vi har. Vi får den aldri igjen.  Ikke kast bort tiden. Vi sier ikke du skal fråtse i usunne matvarer eller spise is, kaker og take-away bare fordi du skal. Dette vil sjelden til aldri gjøre deg noe godt, der og da, eller i timene etterpå.  Kanskje er du også der at når kaken serveres  i et selskap, har du verken lyst på eller koser deg noe særlig med det. Og det er også helt greit!  Poenget vårt er egentlig ikke antall is du har, eller ikke har spist. Poenget vår er dette: Ikke bruk ferier og høytider på å stresse over vekt! Ikke la speilbildet, vekten eller maten styre livet. Bruk heller hverdagene, de du har 5 av HVER eneste uke, resten av året, på å fokusere på sunne og gode vaner. De sunne og gode vanene som gjør deg godt, som gir deg en god helse. Så kan du bruke ferien til å bare leve, nyte og le. Hva det er som gjør deg godt er kjempe individuelt. Det vi derimot vet IKKE gjør deg godt, er å stresse, være streng mot deg selv og hindre deg selv i nyte livet og bare leve.  En ferie skal gjøre deg godt. Du skal skape minner og du skal leve. 

Så til deg som nå er ferdig med ferien. Som kanskje har gått opp noen kg i sommer. Pust med magen, mange av disse kiloene er vann. Kroppen er ikke laget slik at den går opp i fett så raskt. Det også må skje over tid. På lik linje som å miste fett, må skje over tid. Og så snart du er i rutiner igjen, vil de kiloene du la på deg, være borte like raskt som de kom. Bare fokuser på gode og sunne vaner som du trives med over lang tid.  Så er er det ikke lenge før du er tilbake til der du var før ferien, bare at du nå har noen ekstra gode minner i bagasjen :) 

Sjekk gjerne ut vår medlemssiden også HER, om du trenger litt ekstra motivasjon for å komme i gang :) 

Vi snakkes snart, 

Marianne og Axel